Over Manja - Beautyclub Nederland - Het beautyinstituut van Nederland

Over Manja

Van een 100-jarige brein naar verjongingsexpert

Een aantal jaar geleden vertelde de neuroloog mij dat ik het brein heb van een 100-jarige. Ik had diverse zichtbare littekens in de witte stof van mijn hersenen en er kwamen er steeds meer bij.

Vroegtijdige veroudering is dat. Ik gooide rigoureus mijn leven om en volgde allerlei studies hierover. Na een jarenlange zoektocht heb ik mijn methode ontwikkeld waarbij je in 3 maanden tijd jouw biologische leeftijd met ongeveer 10 jaar kunt verjongen.

Ik leefde in het brein van een bejaard persoon

Een aantal jaar geleden vertelde de neuroloog mij dat ik het brein heb van een 100-jarige. Ik had namelijk diverse zichtbare littekens in de witte stof van mijn hersenen en er kwamen er steeds meer bij. Na elke MRI scan was mijn brein nog iets verouderd door de nieuwe littekens die erbij waren gekomen.

De plek die ontstond op mijn hersenstam gaf wat zorgen en werd gemonitord. De neuroloog vertelde mij dat dit niet een normaal beeld is voor een vrouw van mijn leeftijd maar dat ze het wel vaker ziet. Bij hele oude mensen. Wat ze mij eigenlijk vertelde is dat ik rust moest nemen gezien mijn drukke leven. Dat kon toch nooit de bedoeling en de enige oplossing zijn voor een vrouw van 36 jaar?

Ik besloot op eigen onderzoek uit te gaan.

In Duitsland liet ik mij volledig onderzoeken door een team van experts. In het rapport met alle uitslagen stond letterlijk de zin; ‘Diverse medullaire gliosis die ouder zijn dan de leeftijd van de patiënt’. Wat zegt dat in mijn hersenen schade ontstaan is van het centrale zenuwstelsel.

Vroegtijdige veroudering dus.

Ik leerde daarna alles over gliacellen, synapsen, myeline, mitochondriën en oxidatieve stress. Gooide rigoureus mijn leven om door mijn baan als salesmanager op te zeggen en mij volledig te storten op mijn eigen proces. Want als de medische wereld dit niet belangrijk genoeg vond moest ik zelf maar opstaan.

Er kwamen studies over hormoon factor, gezonde voeding, personal training en tal van cursussen en workshops die alles te maken hadden met het brein en leefstijl. Ik las oneindig veel boeken over vitaliteit en de werking van het brein.

ik gooide rigoureus mijn leven om

Ik opende mijn eigen praktijk en haalde daarmee in het eerste jaar de titel ‘Ondernemer van het jaar‘ in de Health branche waaruit ik gekozen werd uit meer dan 10.000 deelnemende ondernemers. Het plan was geboren.

Maar mijn eigen angst kwam om de hoek kijken. Wist ik écht genoeg om dit allemaal naar buiten te brengen? Had ik wel genoeg studie gedaan en boeken erover gelezen? Wie ben ik nou om dit wereldkundig te maken? Er zijn al zoveel experts op de wereld. Voortdurend was ik mijzelf aan het saboteren. En daar bleek ik heel goed in te zijn. Met dat oude brein van mij.

Those who can't, teach

Het werd tijd om al mijn angsten overboord te gooien. Ik had (en heb) moeite om over mijzelf te praten. Er zijn namelijk veel anderen mensen die het veel erger getroffen hebben dan ik. Feit is echter dat ik wel een belangrijke boodschap te vertellen heb. Want wie wil er nou een brein van een 100-jarige wanneer je in de bloei van je leven hoort te staan? 

Feit is ook dat ik geen uitzondering ben en dat onze biologische leeftijd vaak velen malen hoger ligt dan dat zou horen. Dan kan ik al deze informatie toch niet voor mijzelf houden? Er is namelijk zeker wat aan te doen.

Ik stelde mijzelf de vragen

Inmiddels ben ik erachter dat je je biologische leeftijd, binnen 3 maanden, met ongeveer 10 jaar kunt verjongen. Mits je maar weet hoe. Mits je maar volhoudt.

Ons brein en ons lichaam is een zeer functionele en ingenieuze fabriek. Alles werkt met elkaar samen. Er wordt continu opgeruimd, hersteld en weer opgebouwd waar nodig. Een doorlopend proces. 24 uur per dag, 7 dagen per week. Je brein gaat nooit op vakantie. Dit proces noemen wij ‘Homeostase’.

Het zijn de externe factoren die ons brein in verwarring brengen. De huidige maatschappij is ingezet op snel en makkelijk. We krijgen overal prikkels binnen. Van voeding tot aan sociale verplichtingen. We staan overal en altijd AAN.

Stel je voor:
een oermens met mobiele telefoon achter een buffel jagen

Je brein is overbelast. Een deel van jouw brein (reptielenbrein) leeft nog in de oertijd en is niet voldoende geëvolueerd om dit allemaal te kunnen bijbenen. Stel je voor: een oermens met een mobiele telefoon in zijn hand die achter de buffels aan jaagt.

Wat is je biologische leeftijd?

Dit is de leeftijd van je lichaam. Dus niet je werkelijke ‘kalenderjaar’ leeftijd. We verouderen allemaal. Daar hoeven we helemaal niets voor te doen. Maar niet iedereen veroudert even snel. Je biologische leeftijd is afhankelijk van een tweetal belangrijke factoren:

Een ziekte of eigenschap erf je via je genen. Cellen zijn de bouwstenen van je lichaam. In bijna iedere cel vind je chromosomen. Dit zijn een soort strengen. Deze strengen bestaan weer uit een stof die wij DNA noemen. In dit DNA zit de code voor al onze erfelijke factoren. Hier heb je niet zoveel invloed op. Alhoewel je met een juiste leefstijl wel een positieve invloed erop kunt hebben. In de genen zit een mechanisme die bepaalde genen uit of aan kunnen zetten. Omgevingsfactoren en leefstijl zijn hier sturende factoren in. Denk hierbij aan voeding, beweging, warmte en kou maar ook roken, stress en medicatie. Jij kunt dus zeker jouw ‘epigenen’ positief beïnvloeden door er een juiste leefstijl op na te houden.

Kun je je biologische leeftijd verlagen?

Jawel.

Laat ik het iets genuanceerder stellen; Kun je je biologische leeftijd vertragen? JA.

De wetenschap van verjongen is een relatief nieuw onderzoeksgebied welke voor veel nieuwe ontwikkelingen zorgt. Uit onderzoek is gebleken dat een gezonde leefstijl absoluut bijdraagt aan het vertragen van jouw biologische klok. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat ons microbioom (darmbacteriën) hier ook een grote bijdrage aanleveren. Vandaar dat in mijn programma ook een hele module geweid is aan jouw darmgezondheid.

Waarom is het biologisch verjongen zo belangrijk?

Deze vraag heb ik mij regelmatig afgevraagd. Want is het niet zo dat we sowieso ‘gewoon’ ouder worden? En dat we helemaal niet willen letten op allerlei factoren die we dagelijks moeten doen om maar jong te kunnen blijven? Dat is alleen maar gedoe? En gedoe geeft stress, toch? En dat is dan weer een verouderingsfactor in het kwadraat.

Those who can't, teach

Nadat ik mijn uitslag had gekregen gingen er nog niet eens alarmbellen af. Niet echt in ieder geval. Mijn grootste pijnpunt en daarmee kantelpunt kwam pas jaren later. Klaarblijkelijk was de noodzaak toen niet groot genoeg en na dat kantelpunt ineens wel.

Samen met mijn man en goede vriend Tom bezochten wij een tattoo beurs in Amsterdam. Ik weet nog dat ik mij best oké voelde die ochtend bij vertrek. Mijn haar had een goede dag en mijn make-up wilde ook wel lukken. Tijdens het struinen langs de lange paden maakte Tom een foto van mij. Ik had het niet door. En dat zijn nou juist de foto’s…

Ik had niks door en dat zijn nou juist de foto's...

Oei. Ik kreeg de foto onder ogen en ik moest er letterlijk van huilen. Wat zag ik eruit. Opgeblazen, moe, uitgeblust met een grauwe, slechte huid en ogen die helemaal niets zeiden. Dit kon en mocht geen minuut langer duren. Want als ik er toen al zo uitzag. Hoe zou het dan over 5 jaar zijn?

En zo werd ineens mijn pijn heel erg groot om er wat aan te gaan doen. Niet morgen. NU.

Ik ging nog meer lezen. Nog meer onderzoeken. Nog meer studies doen. Ik zoog werkelijk alles op. Er gebeurde van alles in de periode. Ook in mijn behandelingen kwam er een kantelpunt. Bindweefselmassages en lymfedrainages werden mijn basis van alle behandelingen en ik ging supplementen voorschrijven voor opbouw en herstel van de huid van binnenuit.

Alles kwam samen. Het geheel werd meer dan de som der delen. Dus terwijl ik mijn eigen leefstijl aan het verbeteren was nam ik die van mijn cliënten ook mee.

When you know better, you do better.

Mijn cliënten ervaarden significante verbeteringen en voelde zich ook beter. Energieker, mooier, sexy. Ik kreeg steeds meer cliënten die via mond tot mond bij mij kwamen voor een behandelplan. We willen toch allemaal graag in de spiegel kijken?

Wat ik jou niet gun is de enorm confronterende foto van jezelf onder ogen krijgen. Behalve wanneer dit ook jouw kantelpunt moet worden. Wanneer je nu al niet tevreden in de spiegel kijkt. Bedenk jezelf dan hoe dit over 5 jaar zal zijn wanneer je nu geen stappen onderneemt.

In mijn van Balen naar Stralen programma hoef je het wiel niet zelf te ontdekken. Je hoeft ook niet te shoppen voor verschillende onderdelen van jouw verjoningsreis. Alles is al aanwezig.

Het mooie is dat je dit programma maar 1 keer in je leven hoeft te doen. Daarna weet je het allemaal en kun je het toe blijven passen voor de rest van je (verlengde) leven.

En ja, ik ben een sociaal dier. Dus ik geniet nog steeds van buitensporige etentjes met heerlijke wijntjes erbij. Je sociale leven is zelfs een zeer grote verbindingsfactor om jong te blijven.

Klinkt dit te goed om waar te zijn? Dat is het ook. Het heeft mij jaren gekost om dit allemaal tot 1 kloppend en passend geheel te maken. Dat is gelukt. Ik geniet en straal. En mijn spiegelbeeld lacht (bijna) elke dag naar mij terug.

En precies dat gun ik jou ook! Alles begint bij beginnen.

Beautyclub Nederland - Het beautyinstituut van Nederland draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders